A young woman places a contact lens into her left eye.
A young woman places a contact lens into her left eye.

VIHERKAIHI / GLAUKOOMA

Glaukooman eli silmänpainetaudin (aiemmin myös viherkaihi) syitä ei täysin tunneta. Tiedetään kuitenkin, että kohonnut silmänpaine on yhteydessä sairauden syntyyn ja edelleen näköhermon vaurioitumiseen. Näköhermon verenkierron heikentymisellä voi myös olla osansa. Näköhermo välittää tietoa silmästä aivoihin, ja vauriot voivat johtaa näön vakavaan heikentymiseen ja jopa sokeutumiseen. 

Glaukooman oireet

Glaukooma kehittyy usein salakavalasti ja oireettomasti, minkä vuoksi potilaan on vaikea havaita sitä itse ennen kuin huomattavia ja peruuttamattomia vaurioita on ehtinyt syntyä. Sairaus on perinnöllinen, joten on erittäin tärkeää käydä silmälääkärillä säännöllisesti, jos lähisukulaisella on todettu glaukooma. Näköhermon vauriot supistavat näkökenttää ja voivat lopulta johtaa niin sanottuun putkinäköön, jossa vain pieni osa keskeistä näkökenttää on jäljellä.

Akuutissa sulkukulmaglaukoomassa (joka on verrattain harvinainen) oireet ilmenevät äkillisesti ja ovat vakavia. Esimerkkejä oireista ovat

  • sumea näkö
  • voimakas silmän alueen kipu
  • päänsärky
  • sateenkaariheijastumat
  • pahoinvointi ja oksentelu.

Glaukooman hoito

Reseptillä saatavat silmätipat voivat alentaa silmäpainetta hidastamalla nesteen tuotantoa tai lisäämällä sen poistumista silmästä. Ne eivät kuitenkaan sovellu kaikille erilaisten haittavaikutusten vuoksi. 

Glaukooman leikkaushoito edistää nesteen poistumista silmästä ja vähentää näin näköhermoon kohdistuvaa painetta. Glaukoomaleikkaus voidaan toteuttaa muun muassa lasertoimenpiteenä.

Glaukooman etenemistä voidaan hidastaa hoidolla, mutta jo syntyneitä vaurioita ei ole mahdollista korjata. Lääkäri suosittelee sinulle sopivia hoitovaihtoehtoja.

GLAUKOOMATYYPIT

Glaukoomaa on olemassa neljää eri tyyppiä, jotka johtuvat eri syistä:

  1. Krooninen avokulmaglaukooma on glaukooman yleisin muoto, joka johtuu näköhermoa vaurioittavasta kohonneesta silmänpaineesta ja voi aiheuttaa myöhään ilmeneviä oireita ja vakavaa näön heikkenemistä.
  2. Akuutti sulkukulmaglaukooma puhkeaa äkillisesti ja kivuliaana. Se on erittäin harvinainen mutta vakava sairaus, joka voi johtaa nopeaan ja pysyvään näön menetykseen.
  3. Sekundaarinen glaukooma kehittyy muun silmäleikkauksen, vaurion tai lääkkeen haittavaikutuksena.
  4. Matalapaineglaukooma on glaukooman muoto, jossa silmänpaine on normaali mutta näköhermossa ilmenee glaukoomalle ominainen vaurio. Muoto on harvinainen, sillä yleensä glaukoomaan liittyy kohonnut silmänpaine.